BEN NOORD HOLLAND
ZIJN WE SAMEN

De acht Bovenregionale Expertisenetwerken Jeugd zijn voortgekomen uit een verzoek van de Tweede kamer. Kamerleden Westerveld en Klaver merkten dat jongeren met complexe casuïstiek niet altijd werden geholpen, of lang moeten wachten op de juiste hulp. Zij stelden voor om centra op te richten in het land waar expertise gebundeld wordt  zodat hulpverleners meer in handen krijgen om een betere oplossing te bieden. De minister nam het voorstel over en vroeg in de zomer van 2020 de gemeente Amsterdam om dit voor Noord Holland te organiseren. De Bovenregionale Expertisenetwerken krijgen jaarlijks een rugzakje met geld om speciale oplossingen voor speciale jeugdigen te helpen mogelijk maken. Ook is het bedoeld om er van te leren, samen met jeugdbeschermers, gemeenten, zorgaanbieders, onderwijs en vooral de jeugdigen en ouders zelf.

Van centra naar netwerken

We hebben er al snel Netwerken van gemaakt en geen Centra, geen nieuwe bakstenen en bedden, maar vooral ondersteuning te bieden op díe plekken waar jeugdigen, hun ouders, hun begeleiders, docenten en behandelaren vastlopen en niet meer goed weten hoe het verder moet. Vaak komen deze casussen terecht op de tafel van een Regionaal Expertteam. Daar bieden we dan ook de ondersteuning aan. We kunnen experts vragen om mee te kijken wat er aan de hand is, we kunnen ook ondersteunen bij het organiseren van hulp. We zoeken die zorg het liefst dichtbij waar jeugdigen wonen en naar school gaan. We proberen echt te voorkomen dat jeugdigen naar een andere plek, of een ander bed verplaatst worden zonder dat er een goed beeld is over wat er precies aan de hand is en de ingewikkeldheid veroorzaakt. Zonder dat dat goede beeld gedeeld wordt door alle betrokkenen, de jeugdige en de ouders op de eerste plaats.

Wat doet BEN-NH?

Het Bovenregionaal Expertisenetwerk Jeugd NH heeft van de Tweede Kamer en de minister drie hoofdtaken meegekregen:

• Het bieden van consult en advies op meervoudige en complexe (co-morbide) jeugdhulp casuïstiek.

• Het ondersteunen bij het organiseren van hulp voor deze doelgroep waarbij gemeenten verantwoordelijk blijven voor de zorgkosten, maar het Netwerk innovatie- en projectkosten op zich kan nemen alsook tijdelijk bepaalde kosten kan overbruggen.

• Het stimuleren van een proces van leren en ontwikkelen om in een vroeger stadium met elkaar tot betere vraagsignalering en analyse én oplossingen te komen voor deze relatief beperkte maar ingewikkelde doelgroep; het ontwikkelen van een kennisfunctie.

Naast de drie hoofdtaken is met ingang van 2022 door VWS in afstemming met de VNG extra opdrachten verstrekt aan de acht Bovenregionale expertisenetwerken, namelijk het ondersteunen van de Regionaal Expertteams en het zorg dragen voor monitoring van de casuïstiek.

Hoe werken we samen en met wie?

Het Bovenregionaal Expertisenetwerk NH is partner van ‘Een Thuis voor Noordje’, een breed Noord-Hollands plan om jeugdigen niet meer gesloten te plaatsen, niet meer buiten de provinciegrens, maar zo dicht mogelijk bij thuis en bij school. Voor kinderen die echt niet meer thuis kunnen wonen, is de ambitie onvoorwaardelijk wonen te bieden, een plek waar ze mogen blijven. En om daarnaast  te zorgen voor díe begeleiding en behandeling die nodig is, in de buurt van hun eigen netwerk en school. Bij voorkeur wordt dan gekeken naar opvang in een pleeggezin of gezinshuis.

BEN-NH is ook partner van het Expertisenetwerk K-EET NH, complexe eetproblematiek, en vanaf september 2022 zijn de twee netwerken samen op gaan lopen.

Downloads