REGIONAAL EXPERTTEAM
ZAANSTREEK-WATERLAND

Het Regionale Expertteam Jeugd (RET) helpt om passende zorg te organiseren, hoe complex de situatie ook is. Het RET werkt samen met de jongere zelf, de ouders of verzorgers, de gemeente en zorgaanbieders uit de regio. In gezamenlijke sessies wordt gekeken wat er nodig is om tot een passende oplossing te komen. Daarbij wordt er mét de jongeren en ouders/verzorgers zelf gepraat. Het doel is dat er altijd een oplossing komt.

Verwijzers vanuit de lokale toegang en de gecertificeerde instellingen kunnen een verzoek ter bespreking bij het RET indienen. Voorafgaand is het van belang dat alle reguliere routes zijn doorlopen. Andere professionals kunnen contact opnemen met de lokale toegang als er een situatie is die dreigt vast te lopen of is vastgelopen. Ook jeugdige of ouders/verzorgers kunnen zelf een verzoek tot bespreking in het RET doen, in dat geval het liefst samen met de betrokken verwijzer. Wanneer een aanmelder overweegt de situatie in te brengen in het RET, bespreekt de aanmelder dat met de jeugdige en de ouders/verzorgers. De aanmelder vraagt toestemming voor het inbrengen in het RET en voor gegevensuitwisseling in de landelijke monitor aan de ouders/verzorgers met gezag, dan wel de Jeugdige van 12 jaar en ouders/verzorgers (mits in staat tot een redelijke waardering van zijn/haar belangen). De casus wordt anoniem besproken in het RET, persoonsgegevens worden verder niet gedeeld.

Aanmelding verblijf

Als het een aanmelding betreft voor verblijf (voorheen bekend als Verblijftafel [1]) dan zijn de volgende stappen gezet:

  • Er is kritisch gekeken waarom een ambulante oplossing in de gezinssituatie niet mogelijk is.
  • De aanmelder heeft 2 verblijfsaanbieders benaderd en beide hebben geen passend aanbod.

 

Beide stappen kunnen toegelicht worden op het aanmeldformulier. Voor de aanbieders die ingekocht zijn voor verblijf (segment V) geldt een gezamenlijke aannameplicht. De aanbieders in segment V zijn verplicht deel te nemen aan het overleg en zijn medeverantwoordelijk voor het plaatsen van jongeren die zijn aangewezen op een vorm van 24-uursverblijf. Crisis en plaatsing binnen de JeugdzorgPlus kennen hun eigen route en worden niet in behandeling genomen bij het RET.  

De aanmelder dient een aanvraag in via het aanmeldformulier bij het RET. Het ingevulde formulier kan verzonden worden naar: RET@zaanstad.nl. Vervolgens wordt de aanmelding gescreend. Wanneer het een situatie voor het RET betreft wordt deze uiterlijk 10 werkdagen na binnenkomst geagendeerd.

Vooroverleg

Soms is er voorafgaand aan de RET vooroverleg nodig:

  • Met de aanmelder, omdat er nog vragen zijn naar aanleiding van de aanmelding;
  • Met betrokken hulverlening;
  • Met een expert om advies in te winnen;
  • Met de jeugdige en/of ouders/verzorgers omdat een voorgesprek wenselijk is. Wanneer de jeugdige niet aan tafel wil, mag deze op een andere manier contact opnemen met de voorzitter, bijvoorbeeld via een app, brief of telefonisch.

 

De bespreking RET (Verklarende Analyse)

Het kernteam van het RET bestaat uit de voorzitter, ondersteuner en RET experts. De experts zijn gedragswetenschappers/psychologen die getraind zijn in de methodiek van de Verklarende Analyse(VA).  De RET expert neemt contact op met de Aanmelder. Hierbij wordt overlegd wie bij de bespreking aanwezig moet zijn. De RET expert plant een gesprek met ouders/verzorgers. Aan tafel zit altijd de jeugdige van 12 jaar en ouder (tenzij er gegronde redenen zijn om het niet te doen) en de ouder(s) of verzorger(s). De Jeugdige staat centraal tijdens de bespreking. In gezamenlijkheid wordt er gekomen tot een analyse en een toekomstgericht advies.

RET Actie overleg

Na het opgestelde advies wordt er een RET Actie Overleg georganiseerd door de voorzitter. Het RET Actie overleg is een (digitaal) overleg die eens in de 2 weken plaats vindt op dinsdagochtend tussen 9 en 12 uur in de even weken. We gaan ervan uit dat het overleg per aanmelding maximaal 1 uur duurt. Voor het RET Actie overleg worden de (jeugdhulp)aanbieders uitgenodigd die mogelijk een bijdrage kunnen leveren aan het opgesteld advies. De jeugdige (en ouders/verzorgers) zijn niet aanwezig bij dit overleg. Wel wordt belegd dat er een terugkoppeling plaats vindt richting de jeugdige en de ouders/verzorgers.

Opvolging

Na zes weken en vervolgens  na zes maanden vindt er vanuit het RET opvolging plaats waarbij er getoetst wordt op het advies toereikend is en of er een duurzaam effect is.

[1] In de afgelopen periode is geconstateerd dat er steeds meer vragen bij de Verblijfstafel voor dagbehandeling en ambulante hulp binnen komen, juist omdat we als doelstelling hebben om kinderen zo thuis mogelijk te laten opgroeien. De vraag is dus groter dan alleen Verblijf. Om deze reden hebben we ervoor gekozen om het om te vormen naar “RET Actie Overleg”, waar de Verblijfstafel is ingevoegd in het RET.

Gemeenten

  • Edam-Volendam
  • Landsmeer
  • Oostzaan-Wormerland
  • Purmerend
  • Waterland
  • Zaanstad

Contact