LEREN EN ONTWIKKELEN
Dat doen wij door:
Verklarende analyse
Meer in te zetten op het gebruik van de verklarende analyse. Elk Regionaal Expertteam krijgt hiervoor een scholingsaanbod aangeboden vanuit het BEN-NH. Er kan gebruik gemaakt worden van super-users en de RET’s kunnen tijdelijk nog via het BEN-NH inzet van externe deskundige vragen om te helpen bij het gezamenlijk opmaken van een verklarende analyse. Ook de Zorgaanbieders, Jeugdbeschermings-instellingen en Samenwerkingsverbanden VO kunnen elk met één groep gedragswetenschappers gebruik maken van dit aanbod.
Procesevaluatie
Indien een RET casus in het vinden van een oplossing voor passende hulp dusdanig veel leerelementen ook in de samenwerking bevat, kan er gebruik gemaakt worden van een begeleider vanuit het BEN-NH om met betrokkenen een procesevaluatie uit te voeren.
Casusonderzoek
Er wordt eveneens een aanbod gedaan om casusonderzoekers op te leiden bij de RET’s, door het programma Ketenbreed Leren en in de uitvoering gefaciliteerd door het BEN-NH.
Leerbehoefte regio’s
De procesversneller inventariseert de leerbehoefte per regio en zorgt voor een aanbod op schaal van Noord-Holland. Leersessies rondom wet- en regelgeving in de zorg, financiering van de zorg (Wet langdurige zorg, Zorgverzekeringswet, Wet maatschappelijke opvang en Jeugdwet), hoe om te gaan met de casuïstiek monitor zijn voorbeelden van leeraanbod dat afgelopen half jaar heeft plaatsgevonden.
Begeleide intervisie
Rondom de Kleinschalige Woonvoorzieningen in Noord Holland is een project begeleide intervisie opgestart. De belofte om ‘Onvoorwaardelijk Wonen’ waar te maken voor de meest kwetsbare jongeren die al vaak zijn doorgeplaatst, vergt veel van groepsleiding en hun coaches.
Het zijn gemixte groepen vanuit heel NH die maandelijks onder begeleiding bij elkaar komen.
Men wisselt uit, leert van elkaar en bespreekt dilemma’s. Een groep voor behandel-coördinatoren/gedragswetenschappers, voor professioneel opvoeders (groepsbegeleiders) en ook de teamleiders van deze KWV’s komen periodiek bij elkaar.
Monitor KWV’s
De Academische werkplaats risicojeugd heeft een basismonitor ontwikkeld om Kleinschalige Woonvoorzieningen mee te volgen.
Deze monitor wordt op verzoek van BEN-Noord Holland getoetst en uitgebreid met indicatoren die iets meer beeld geven van de doelstellingen die vanuit Thuis voor Noordje zijn geformuleerd ten aanzien van kleinschalig wonen.
Landelijk overleg BEN’s en de Landelijk Schakel- en Adviesraad
De acht projectleiders van de BEN’s ontmoeten elkaar maandelijks om knelpunten, dilemma’s en tips uit te wisselen. We worden daarbij ondersteund door de landelijke kennisambassadeur jeugd, door een afvaardiging van het landelijk coördinatie-overleg ervaringsdeskundigheid, en om de maand sluiten ook VWS en de VNG aan. Er is een Schakel- en Adviesraad in oprichting waar vele kennisinstituten, Universiteiten, Hogescholen (dus ook alle opleidingsinstituten) bij zijn aangehaakt. Doel is dat er een lerende schakel ontstaat van vragen en antwoorden tussen de Regionaal Expertteams, de BEN’s en deze Kennisinstituten.
Ervaringsdeskundige Community NH
In 2023 gaan we een hernieuwde start maken met het bouwen van een ervaringsdeskundige community in Noord Holland. Het project “Versterken Clientperspectief” heeft een aantal praktische aanbevelingen aangereikt waarmee BEN-NH, Thuis voor Noordje en de RET’s aan de slag kunnen.
Werkconferentie ‘Betrek Noordje Gewoon’
8 juni 2023 organiseert BEN-NH samen met Thuis voor Noordje een werkconferentie ‘’Betrek Noordje Gewoon’’.
Het landelijk programma Ketenbreed Leren heeft de afgelopen tijd 31 vastgelopen en ingewikkelde jeugdhulp-casussen diepgaand geanalyseerd en besproken met alle betrokkenen.
Het eindrapport: ‘Betrek mij Gewoon’ is in november 2022 uitgebracht.
In het rapport staan een 5-tal waardevolle aanbevelingen die niet alleen de aandacht verdienen, maar vooral inhoud en richting moeten geven aan het dagdagelijkse werk om met elkaar, dus ook mét ouders en jeugdigen puzzelend tot een betere analyse én betere oplossingen te komen voor de vraag die voorligt. De 6e aanbeveling betreft het nog meer dan nu doen waarvan we weten dat het werkt en dus gebruik te maken van de inzichten uit wetenschap en onderzoek.
Omdat ook binnen het programma Thuis voor Noordje én vanuit het Bovenregionaal Expertisenetwerk Jeugd Noord Holland wordt gewerkt aan fundamentele verbeteringen in het luisteren, analyseren, beschikbaar maken van expertise en het bieden van hulp, organiseren we deze werkconferentie om de ingezette verbetering in Noord Holland te spiegelen aan de belangrijkste bevindingen uit Ketenbreed Leren.
Waarmee zitten we op koers? Waar hebben we echt nog een slag dieper te gaan? Wat hebben we daar voor nodig? Hoe kunnen we blijvend met elkaar leren?