
K-EET IN NOORD HOLLAND
Waarom is K-EET in Noord Holland gestart?
In het Noord Hollandse netwerk lag al een mooie basis voor de beoogde samenwerking tussen psychologie/psychiatrie en somatiek (psyche en soma). De professionals kenden elkaar al en de basis voor deze samenwerking lag er al. In al onze doelstellingen en plannen proberen we deze verbinding te benadrukken en die samenwerking te versterken.
Sinds september 2022 is K-EET Noord Holland dan ook ingepast in het Bovenregionaal Expertisenetwerk Jeugd Noord Holland. De verbinding van deze beide netwerken én met een Thuis voor Noordje geeft in Noord Holland een nog bredere scope om op complexe en meervoudige casuistiek expertise te bundelen en aan te sluiten op lokale en regionale zorg en samenwerkingsafspraken.
Hoe werkt K-EET in Noord Holland samen?
Elke paar weken komen we samen met het Bovenregionale Expertisenetwerk Jeugd Noord Holland en de trekkers van ‘Een thuis voor Noordje om elkaar op de hoogte houden, geleerde lessen uit te wisselen en we proberen onze verschillende initiatieven waar mogelijk aan elkaar te verbinden.
Heel concreet zie je dat op dit moment terug in de ontwikkeling van BITE, waarbij we een bovenregionaal, multidisciplinair en instellingsoverstijgend team proberen op te stellen dat outreachend werkt.
Thuis voor Noordje is bezig met een soortgelijk initiatief om kleinschalige woonvoorzieningen te ondersteunen. Dit proberen we zo goed mogelijk op elkaar te laten aansluiten.
Meer informatie over K-EET Nederland vind je hier

Downloads
BITE
BITE staat voor Behandel Intensief Thuis bij Eetstoornissen en is ontwikkeld in Noord-Holland. Het is een initiatief van K-EET Noord-Holland, uitgevoerd door Levvel, Arkin Jeugd & Gezin en GGZ Noord-Holland-Noord, en financieel gefaciliteerd door het BEN-NH. Door intensieve, multidisciplinaire zorg in de thuissituatie te bieden, wil BITE kinderen en jongeren met een eetstoornis – en hun ouders – perspectief bieden, hen de regie teruggeven en handvatten aanreiken om thuis met de eetstoornis om te gaan. Zo werkt BITE om ziekenhuis- en klinische opnames zoveel mogelijk te voorkomen of te verkorten.
Ontstaan
BITE is als pilot gestart in 2021 door K-EET Noord-Holland. Tijdens de Covid-19-periode was er een sterke terugval van eetproblematiek bij bestaande patiënten zichtbaar en een toename in de ernst van ziektebeelden. K-EET Noord-Holland zag dat het zeer moeilijk was om bepaalde patiëntengroepen in zorg te krijgen en te houden, en achtte het daarom van belang om een BITE-team op te zetten waarin domein-overstijgend vanuit de jeugd-GGZ en ziekenhuiszorg werd samengewerkt en outreachende zorg werd verleend in de thuissituatie.
Doel en ambitie
Het doel van BITE was met name het voorkomen en verkorten van klinische (ziekenhuis)opnames voor de doelgroep, en waar mogelijk het voorkomen of verkorten van dwangvoeding. Voor de regio was het doel onder andere het versterken van de basiszorg door expertise ‘naar de voorkant’ te brengen, samen te werken en te voorkomen dat jongeren doorgeplaatst moesten worden. Ze kregen de hulp die ze nodig hadden op de plek waar ze waren
BITE als interventie
BITE ontwikkelde zich tijdens de pilotperiode tot een interventie waarin het BITE-team fungeert als een ‘flexibele schil’ die zich aansluit bij een al betrokken team of behandelaar.
De BITE-interventie is het opplussen of opschalen van zorg – dit betekent dat bestaande behandelingen gewoon doorgaan. Naast de lopende behandelingen biedt BITE korte, intensieve begeleiding in de thuissituatie. Dit vindt plaats in ongeveer acht weken, waarbij gewerkt wordt aan wisselende behandeldoelen.
De interventie kan op verschillende momenten in een behandeltraject worden ingezet. BITE is aanvullend op wat er al is, en wat er al is, kan verschillen per cliënt, per regio en per instelling. Dit betekent dat de exacte invulling van een BITE-interventie per casus kan verschillen. De regie blijft liggen bij de betrokken regiebehandelaar, met wie we gedurende het BITE-traject nauw samenwerken.
Een BITE-traject kan bestaan uit het onderzoeken van motivatie en hulpvraag, psycho-educatie, coaching van eetmomenten en begeleiding van ouders, zodat zij handvatten krijgen om de regie terug te nemen en thuis met de eetstoornis om te gaan. Gedurende de BITE-interventie wordt ook ingezet om het bestaande behandelteam meer handvatten te geven voor deze genoemde onderdelen, zodat het BITE-team op een gegeven moment weer kan uitstappen.
Interview met twee leden van het BITE-team met een bevlogen doorkijk in de praktijk van BITE.
Lees hier meer informatie over BITE:
- Presentatie BITE
- BITE rapportage
- BITE beschrijving toolbox
- BITE beschrijving werkwijze
- BITE chronologische projectontwikkeling