Een psychiater en een socioloog over nut en noodzaak van het Deltaplan Jeugdtrauma

Vanuit de Schakel en Adviesraad zijn Ramón Lindauer en Marc Vermeulen in gesprek gegaan met Malou van Hintum over de wetenschappelijke en maatschappelijke achtergronden van het Deltaplan Jeugdtrauma

Kernpunten uit het gesprek zijn: 

  • Als je meer meemaakt, heb je meer kans op trauma, maar dat wil niet zeggen dat je het ook krijgt of hebt. Er zijn kinderen zijn die best veel meemaken, maar geen psychopathologie ontwikkelen: “slechts” 1 op de 5 kinderen ontwikkelt PTSS na het meemaken van traumatische gebeurtenissen. Er zijn allerlei factoren die daarbij een rol spelen.
  • Het woord “trauma” lijkt te verschuiven van het klinische domein naar het maatschappelijke debat, en krijgt in die nieuwe context een andere betekenis.
  • Er is een enorme inspanning nodig van alle betrokkenen om ervoor te zorgen dat het voor kinderen niet langer dan 6 maanden duurt voordat ingrijpende jeugdervaringen worden herkend en gestopt, en gewenste hulp en steun beschikbaar is voor kind en gezin. Daarover gaat het Deltaplan Jeugdtrauma.
  •  Een goede traumabehandeling verdient zichzelf over de levensloop van een persoon ruimschoots terug. 
  • Er zijn scholen die ervoor kiezen om een trauma-sensitieve school te worden. Zij vragen om ondersteuning in de vorm van trainingen en meedenken over casuïstiek. Dat gebeurt steeds meer en is een positieve ontwikkeling.
  •  

Hierbij de link naar het interview en in de bijlage als pdf.